Wij begrijpen dat er vaak veel vragen ontstaan over de wereld van het (online) gamen. Wat gebeurt er in deze ontelbare virtuele werelden en waarom is het zo leuk om je erin te begeven? Waarom praat mijn kind Engels met vreemden? Wat gebeurt er nu precies in dit spel? Na de zomervakantie wordt het vaak duidelijk hoe veel tijd kinderen aan gamen zouden besteden als zij niks anders te doen hebben. In dit artikel zullen we het hebben over het communiceren met uw kind over videogames.

Waarom is het belangrijk met mijn kind te communiceren over videogames?

Door met uw kind te praten over het gamen, kunt u meer te weten komen over de omgeving waarin uw kind zich bevindt. U kunt bijvoorbeeld meer te weten komen over de sociale context van de games (wordt er gespeeld met anderen of niet, en zo ja, zijn deze mensen bekenden?), wat voor spel het is dat uw kind speelt (is het een puzzelspel, een multiplayerspel of misschien iets heel anders?), wat het spel betekent voor het kind en wanneer hij/zij het wil spelen. Met een kind praten over gamen met een open houding is altijd nuttig, ongeacht in welke mate uw kind gamet.

Wat voor vragen kan ik stellen om hierachter te komen?

Het is belangrijk voor uw kind en u om met de juiste mindset het gesprek in te gaan, plan hierom eerst een dag en tijd in met uw kind om een gesprek te houden. Als het gesprek daar is, is het belangrijk om het gesprek op te bouwen en niet meteen met de deur in huis te vallen. Goede vragen om mee te beginnen zijn vragen zoals:

  • Welke games speel je?
  • Hoe werkt deze game?
  • Hoelang duurt een potje?
  • Met wie speel je?
  • Wat vind je dat ik moet weten over gamen?

(Deze vragen zijn gebaseerd op informatie van gameninfo.nl: https://www.gameninfo.nl/publiek/kind-gamen/tips-voor-ouders en druglijn.be: https://www.druglijn.be/drugs-abc/gamen/veelgestelde-vragen/hoe-hou-je-het-gamen-van-je-kind-gezond)

Daarna kunt u altijd doorvragen en aanhaken op het verhaal van uw kind. Wij raden aan om dit gesprek te voeren met een open houding. Geef uw kind de tijd om alles goed uit te leggen en wees bereid veel onbekende termen te horen.

Bedenk goed dat ieder kind anders is. Wat voor het ene kind werkt, kan weer wat anders werken voor het andere.

Wij hopen dat met deze tips en handvatten u de motivatie heeft gekregen een gesprek met uw kind te starten over gamen. Een gesprek is een goede weg naar het begrijpen van gamegedrag en wij raden het sterk aan.

Voor Engelssprekenden raden we het aan deze documentaire te beluisteren, het geeft veel inzicht in een beleving van een Australisch kind met gamen: https://www.abc.net.au/radionational/programs/earshot/whats-he-doing-in-there/7982976

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required