Er worden veel beweringen gemaakt over de effecten van gamen op een persoon. Veel van deze beweringen zijn gegrond in angsten en vooroordelen en zijn daarom niets meer dan speculatie, maar sommige zijn ook écht waar. In dit artikel behandelen we enkele beweringen en claims van elke kant.

Wat is er bijvoorbeeld niet waar?

Je kunt geen carrière maken met gamen. (https://www.quotenet.nl/lifestyle/a155093/gamen-heeft-geen-zin-je-kunt-beter-gewoon-gaan-werken-155093/)

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met gamen. Esports bijvoorbeeld is een groeiend competitief gebied waarin de beste gamers deel kunnen nemen in kampioenschappen en de industrie is binnenkort meer waard dan de meeste ‘normale’ sporten.  Daarnaast kan er ook entertainment worden gemaakt doormiddel van games, waaraan ook geld verdiend kan worden. Er zijn hiernaast nog veel meer creatieve opties waarmee het mogelijk is een carrière te maken met gamen.

Esports staat op de tweede plek van de meest bekende sporten in Amerika.

Gamen maakt agressief. (https://www.knack.be/nieuws/belgie/geweld-in-games-en-op-televisie-is-helemaal-niet-zo-onschuldig-en-leidt-wel-degelijk-tot-agressie/article-opinion-1423149.html?cookie_check=1566328195)

De ene wetenschappelijke bron zegt van wel, de andere zegt van niet. Er moet nog meer onderzoek verschijnen om iets definitiefs hierover te kunnen zeggen. Vragen zoals ‘Is er een verschil met andere soorten media?’ en ‘Is het gamen zelf een oorzaak van de agressie?’ zijn belangrijk om in gedachten te houden.

Gamen is geen sociale hobby.

Gamen gebeurt tegenwoordig voornamelijk online, denk aan games zoals Fortnite, League of Legends en World of Warcraft. In deze games wordt vaak in teamverband gespeeld. Er kan met vrienden of met vreemden gespeeld worden. Er zit dus een sterk sociaal aspect in online games, waardoor games heel sociaal beleven kunnen worden.

Gamen is nutteloos. (https://jonger.nu/een-nieuwe-kijk-op-gamen/)

Zoals net is gezegd, is het mogelijk om geld te verdienen met gamen, en het kan worden gebruikt voor het onderhouden van sociale contacten. Gamen kan daarnaast ook de samenleving verder helpen. De game Foldit laat bijvoorbeeld de speler eiwitten uit te pluizen, hierdoor komen we meer te weten over bestrijdingsmethoden tegen bijvoorbeeld HIV, kanker en Alzheimer’s. (https://fold.it/portal/info/about)

Wat is er wel waar?

Het is moeilijk om te stoppen

Het is soms moeilijk te stoppen met gamen. Een potje kan soms best lang duren, afhankelijk van welk spel het is. Het komt ook voor dat als er gestopt wordt met spelen tijdens het potje, er strafpunten op het account van de speler komen. Hierdoor is het moeilijk om te stoppen tijdens een potje. Het is af en toe moeilijk om te stoppen tussen potjes door, omdat er altijd een beloning staat tegenover winnen, ook al is dat alleen het goede gevoel. U kunt lezen hoe hier het beste mee om te gaan in een artikel dat volgende week zal verschijnen op onze website.

Het kan slecht zijn voor de gezondheid.

Als gamen niet wordt gecombineerd met voldoende beweging, kan het inderdaad schadelijk zijn voor de gezondheid. Rekken en strekken tussen potjes is een goede gewoonte om aan te leren. Kijk voor verdere informatie op websites zoals https://www.voedingscentrum.nl/ en https://www.hartstichting.nl.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required