Zoals we in ons eerdere artikel hebben besproken, publiceert de World Health Organization (WHO) hun classificatieboek voor ziekten (de ICD-11) in 2022. Hierin wordt voor de eerste keer de gamestoornis opgenomen. Waar gaan de psychologen en dokters straks op letten als ze naar een gamend kind kijken? In dit artikel zetten we het voor u op een rijtje. Informatie over de gamestoornis zoals bekend door het WHO is te vinden via deze link).

Allereest zal er gekeken worden naar waar de problemen aanwezig zijn. Presteert uw kind minder goed door op school door het gamen? Heeft uw kind geen sociaal contact meer doordat hij/zij altijd gamet? Er wordt dus naar negatieve effecten op het leven van het kind en omgeving gekeken. Hiernaast zal er moeten worden vastgesteld of de problemen hetzelfde blijven, verbeteren of alleen maar erger worden na het optreden van negatieve effecten. Er zal ook gevraagd worden hoe lang deze symptomen aanwezig zijn. Als het langer dan een jaar aanhoudt, dan kan er sprake zijn van een gamestoornis.

Het is, zoals in we in een van onze eerdere artikelen al gezegd hebben, wel wat vroeg om deze diagnoses te stellen. Er komt een hele hoop nuance bij veel van deze symptomen te pas. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat in plaats van hun vrienden na school ‘in het echt’ te zien, een kind zijn/haar vrienden online in het spel ontmoet, en het gamen dus niet altijd minder sociaal maakt. Daarnaast kan het zo zijn dat gamen niet een oorzaak is van problemen, maar een gevolg. In andere woorden, dat er games worden gespeeld als antwoord voor problemen.

Het is goed dat er stappen worden gemaakt naar een diagnose, omdat er onmiskenbaar kinderen zijn die gameproblematiek ervaren. Er is echter veel nuance gemoeid met deze diagnose, en er is meer bewijs en overeenkomst nodig in de wetenschap om een betrouwbare diagnose te stellen. Zolang er nog geen diagnose is, zal er veel verantwoordelijkheid bij de ouders liggen, hier zullen wij de komende weken meer informatie over geven, met daarbij handige tips.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required